fbpx

Cursussen en Workshops

Gemmologie Cursus

Gemmologie Cursus
Gemmologie Cursus

Het doel van de cursus is om op excellente en zeer precieze wijze de vaardigheden van het graderen van gepolijste diamanten te leren. Hetgeen met behulp van zowel een microscoop als tevens een vergrootglas (loep) zal plaats vinden.  Daarnaast biedt de cursus een allesomvattend inzicht in de wereld van diamanten, tevens vanuit een bedrijfs georiënteerd oogpunt.

Structuur en opleidingsduur in uren

Ons team werkt met kleine groepen. De cursus is verdeeld over een periode van 80 uur. Deze uren zijn inclusief theorie als tevens het verkrijgen van praktijk ervaring in het graderen van meer dan 100 gepolijste diamanten mbv microscoop en vergrootglas. De sorteer methode die de cursisten onderricht wordt, is door de GIA gebruikte methode en haar terminologie.

Op het programma:

DE DIAMANT – Algemene achtergrond en geschiedenis van diamten, de diamantmijnen, ongeslepen diamanten, slijpen en polijsten van diamanten, de structuur van rond geslepen (58 facetten) diamanten.

DE VIER C’s – De 4 criteria om een diamant te evalueren:

 • Carat Weight – Wat is een karaat? Wat is de betekenis van het gewicht van een diamant? Wat wordt gezien als kritieke factor in de grootte van een diamant?
 • Clarity – Het inspecteren van de belangrijkste tekortkomingen aan zowel de buiten- als binnenkant van de diamant, het effect hiervan op de helderheidsgraad, de helderheidsgraad in zijn geheel en de criteria om de helderheidsgraad te bepalen.
 • Color – Kleurgradaties, de criteria om de kleurgradatie te bepalen en op welke wijze de kleur van een diamant bepaald wordt,”master stones” en hoe er gewerkt dient te worden met “master stones”.
 • Cut – Verhoudingen en afwerking. De invloed van perfecte verhoudingen op de licht verwerkende dimensies van een diamant. Het Tolkowsky Model voor perfecte verhoudingen, het evalueren van de “achthoek”, paviljoen diepte en de totale diepte van de diamant. Het belang van perfecte symmetrie en het slijpen. Op welke wijze de symmetrie en de kwaliteit van het slijpen van de diamant gecontroleerd kan worden.

Het bekend raken met het gemmologische certificaat – de analyze van het certificaat.

Methodes om onderscheid te maken tussen de verschillende onzuiverheden, externe afwijkingen, gaatjes en vuil.

Fluorescentie – Wat is dit fenomeen “fluorescentie”? De voor- en nadelen, en hoe herken je een fluorescerende diamant? De houding van de markt ten opzichte van fluorescerende diamanten.

“Graining Lines” (vervorming van kristalstructuur) – Wat zijn deze lijnen, welke verschillende soorten zijn er en welk effect hebben ze op de diamant, hoe kunnen ze geïdentificeerd worden?

Fancy Shapes – De diverse vormen en hoe kun je ze analyseren met behulp van de 4C’s? Nadruk ligt hierbij op het belang van de ratio van deze zgn “Fancy Shape” diamanten.

Fancy Colors – Wat zijn “fancy colors” en hoe worden ze gecreëerd? Hoe kan de kwaliteit bepaald worden? Beschrijving van “fancy colors” in een gemmologisch certificaat. De verkoop van fancy colors.

Diamanten vervangers – De meest voorkomende vervangers: Cubic Zirkoon en Moissaniet. Hoe kunnen deze geïdentificeerd en onderscheiden worden van een natuurlijke diamant?

Syntetische diamanten uit laboratoria – Productie systemen & verkoop en het effect hiervan op de natuurlijke diamanten markt.

Behandeling van een diamant  – Boren mbv laser, KM, het vullen van breuken, kleur verbetering dmv bestraling en verhitting, HPTP, coating.

Rapaport prijslijst – Diepgaande & practische uitleg over de toepassing en het gebruik van de lijst, commerciële verkoop, zakelijke benadering van de wereldwijd bestaande diamanten markten.

Practisch & theoretisch examen – Studenten die de examens succesvol afronden zullen het “Diamanten Gemologist (D.G.)” certificaat ontvangen.

Contact us

  Introductie Cursus in Gemmologie

  Introductie in Gemmologie
  Introductie in Gemmologie
  • Het doel van de cursus is het bekend raken met het graderen en evalueren van geslepen diamanten.
  • De cursus zal een periode van 12 uur in beslag nemen.
  • Praktijkkennis wordt opgedaan dmv het onder de loep nemen en graderen van 3-5 geslepen diamanten.
  • Alle onze cursusses zijn volgens de richtlijnen en terminologie van de GIA.

  Het cursusprogramma:

  DE VIER C’s – De 4 criteria om een diamant te evalueren:Intro to Gemology

  • Karaat gewicht – Wat is een karaat? Wat is de betekenis van het gewicht van de diamant? Wat wordt gezien als kritieke factor in de grootte van de diamant?
  • Helderheid – Het inspecteren van de belangrijkste tekortkomingen aan zowel de buiten- als ook binnenkant van de diamant, het effect hiervan op de helderheidsgraad, de helderheidsgraad in zijn geheel en de criteria om de helderheidsgraad te bepalen.
  • Kleur – Kleurgradaties, de criteria om de kleurgradatie te bepalen, op welke wijze wordt de kleur van een diamant bepaald , “master stones” en hoe hiermee gewerkt dient te worden.
  • Slijpen – Verhoudingen en afwerking. De invloed van perfecte verhoudingen op de licht verwerkende dimensies van de diamant. Het Tolkowsky Model voor perfecte verhoudingen, het evalueren van de “achthoek”, pavilljoen diepte en de totale diepte van de diamant. Het belang van perfecte symmetrie en het slijpen. Op welke wijze de symmetrie en het slijpen van de diamant gecontroleerd kan worden.

  Het bekend raken met het gemmologische certificaat – de analyse van het certificaat.

  Fluorescentie – Wat is dit fenomeen? De voor- en nadelen, en hoe herken je een fluorescerende diamant. De houding van de markt ten opzichte van fluorescerende diamanten.

  Fancy Shapes – De diverse vormen en hoe deze geanalyseerd kunnen worden met behulp van de 4C’s. Hierbij wordt nadruk gelegd op het belang van de Ratio van deze zgn Fancy Shape diamanten.

  Deelnemers worden gecertificeerd door de I.C.G.S., inleiding tot het graderen en evalueren van gepolijste diamanten.

  Op maat gemaakte workshops

  Op maat gemaakte workshops
  Op maat gemaakte workshops

  Een speciaal aan jouw benodigdheden aangepaste workshop die plaatsvindt binnen uw bedrijf. De workshop is volledig aangepast aan uw benodigdheden. Op die manier kan uw team zijn vaardigheden van de gradering en evaluatie van gepolijste diamanten door middel van de 4C’s verbeteren en uitbreiden. We zullen zowel losstaande diamanten als ook diamanten die in juwelen aangebracht zijn bestuderen en zo de bedrijfs- en verkoopresultaten te verbeteren.

  • Een unieke cursus die plaats vindt in jouw bedrijf – Haal het beste uit jezelf!
  • Een op maat gemaakte cursus die volledig antwoord geeft op jouw benodigdheden en op de locatie van jouw keuze!
  • Training en het nuanceren van vaardigheden en capaciteiten mbt het sorteren en evalueren van gepolijste diamanten.
  • Alles wat je moet weten over het zetten van diamanten in sieraden.
  • Breid je ervaring uit en verbeter je bedrijfs- en verkoopresultaten.

  Deelnemers ontvangen een certificaat van de ICGS, introductie in het graderen en evalueren van gepolijste diamanten.

  Neem Contact Op

  De cursus begint op 15 November 2021. Neem nu contact met ons op en ontvang 15% korting!