CUT
Proporties
Het eerste ronde briljant maaksel verscheen in de 17e eeuw. Sindsdien heeft het een aantal veranderingen ondergaan tot het zijn huidige vorm verkreeg, hetgeen vastgesteld is door Marcel Tolkowsky in 1919.
Uitstekende proporties zijn extreem belangrijk voor een diamant omdat dit de grootste hoeveelheid licht reflecteert vanaf de kroon. Er zijn 4 hoofdkenmerken van een diamant die gecreëerd worden door de juiste proporties:
-
- ZUIVERHEID – Het witte licht dat van de oppervlakte en diepte van de steen wordt voortgebracht, geeft de diamant zijn schoonheid.
- FIRE – De regenboog aan kleuren die gezien kunnen worden van de zijkant van de kroon. De combinatie van de witte zuiverheid en “fire” geven de de diamant zijn ongelooflijke schoonheid.
- LUSTER – De hoeveelheid en de kwaliteit van het witte licht dat wordt gereflecteerd door de tafel. De kwaliteit van de luster is afhankelijk van de kwaliteit van het polijsten van de tafel.
- SCINTILLATION – Dit is de glinstering van wit en gekleurd licht hetgeen verschijnt wanneer de diamant beweegt.
De basis proporties van de diamant zijn gerelateert aan het gewicht in karaat in vehouding tot de gemiddelde diameter van de diamant.
De gemiddelde diameter wordt gemeten met behulp van een micrometer (gauge).
We relateren tot de gemiddelde diameter omdat een diamant niet altijd perfect rond is, derhalve kunnen we diverse diameters hebben.
Een gemiddelde diameter is het gemiddelde tussen de minimum- en maximum diameter van de steen.
Bijvoorbeeld: wanneer we de diameters van een 1.00 karaat steen opmeten en we 3 verschillende maten zien van 6.40, 6.42, 6.50 is het gemiddelde diameter 6.45 mm.
Als er een incompatibiliteit tussen de diameters van de steen is t.o.v. zijn gewicht, is dit een indicatie van een probleem in de proporties hetgeen een effect zal hebben of de zuiverheid en het “Fire”.
Bijvoorbeeld: de diameter van een 0.50 karaat steen moet 5.2 mm zijn. Indien de diamant 0.50 karaat weegt en de diameter 9.9 mm, is dit een indicatie dat de steen een hoge en nauwe structuur heeft. Indien de diamant 0.50 karaat weegt en de diameter 5.5 mm is, is dit een indicatie dat de steen een oppervlakkige en wijde structuur heeft.
Alle opmetingen van de proporties relateren aan een gemiddeld diameter van de steen.
Er zijn minimale verschillen in de criteria van het graderen tussen de gemmologische laboratoria en gemmologie handel.
Tafel Maat
- 56%-60% – Geprefereerde tafel maat in de diamant industrie
- 52.5%-61% – De tafel maat van een Ex gradatie zoals uitgevoed door de GIA
- Je dient de ratio tussen EF en FG te berekenen.
Tevens, indien de lengte van het bovenliggende rondist facet dezelfde lengte als een ster facet heeft, kun je naar de vorm van de 8 lijnen van de tafel- en het ster facet kijken. Indien zij voornamelijk hol zijn, is de maat van de tafel 59% en lager. Indien zij voornamelijk recht zijn, is de maat van de tafel rond de 60% en indien zij voornamelijk bol zijn, is de maat van de tafel rond de 64% of meer.
Paviljoen Diepte (Dubbele Tafel)
De normale draagwijdte van een paviljoen diepte is: 42% – 45%
De ideale paviljoen diepte is 43% – 44.5%
De dubbele tafel is de reflectie van de daadwerkelijke tafel in het paviljoen; dit is de eerste reflectie die zichtbaar is rondom het collet.
Hoe dieper het paviljoen, hoe groter het gebied van de echte tafel die door de dubbele tafel in beslag genomen wordt. Hoe vlakker het paviljoen, des te kleiner is het gebied dat de daadwerkelijke tafel in beslag zal nemen.
Je dient de ratio tussen het gebied van de dubbele tafel en dat van de daadwerkelijke tafel te berekenen.
De dubbele tafel is uitsluitend een indicatie van de paviljoen diepte.
Wanneer de paviljoen diepte te diep of te oppervlakkig is, kunnen er twee verschillende verschijningen in de diamant te vinden zijn:
- Black (dark) Center – Wanneer het paviljoen te diep is (49% iof meer) is, ontsnapt er veel licht vanuit het paviljoen, wat de steen een zwart uiterlijk geeft vanaf de kroon. In dit geval, kun je de dubbele tafel niet zien omdat het volledig de echt tafel bedekt.
- Fish-Eye – Wanneer het paviljoen te opervlakkkig is (38% of minder), ontsnapt er veel licht vanuit het paviljoen, wat de steen een donder uiterlijk geeft vanaf de kroon. De rondist wordt gereflecteerd in de tafel en je kunt de dubbele tafel hierdoor niet zien omdat het dusdanig klein is dat het verdwenen is.
A Fish – Eye kan ook veroorzaakt worden door een combinatie van een tafel die te groot is (67% +) en een kroon die te oppervlakkig is (-30). In dat geval zal de steen een donker uiterlijk hebben, zal de rondist gereflecteerd worden in de tafel maar omdat er een probleem is met de paviljoen diepte, zal dde dubbele tafel zichtbaar zijn.
DIKTE VAN DE RONDIST
De rondist verscheen voor het eerst in de diamant rond de 20e eeuw. Hiervoor werden de kroon en het paviljoen samen verbonden. De rondist beschermt de diamant en maakt het zetten van in de sieraden eenvoudiger.
De percentages variëren ietwat van elkaar per gemologisch labaratorium.
Alle rondist metingen dienen in het meest smalle gedeelte van de rondist uitgevoerd te worden (in het centrum van het rondist facet – Vallley). De meting moet onder 10 vergroting uitgevoerd worden.
Er zijn 2 soorten rondisten:
- Een evenredige rondist – een rondist in welke alle smalle gedeeltes van evenredige breedte zijn.
- Een onevenredige rondist – een rondist waarvan niet alle smalle gedeeltes van evenredige breedte zijn. In dat geval wordt de dikte van de rondist gemeten door zowel het minimum- als maximum punt.
- Indien er een natural, een flinter of een extra facet in het rondist gedeelte achtergelaten is, wordt dit in ogenschouw genomen in de metingen.
OPPERVLAKTE VAN DE RONDIST
- Faceted Girdle – Uniform verdeeld in kleine en in het oog lopende segmenten.
- Polished Girdle – Heeft een glad en helder voorkomen. Wordt vandaag de dag niet geaccepteerd.
- Rough Girdle – Onregelmatig of korrelig oppervlakte. Heeft een gelijkmatig wit en mat voorkomen. Dit is een natuurlijke rondist.
- Het GIA certificaat geeft een faceted of gepolijste rondist aan.
GROOTTE VAN HET KOLLET
Culet – een facet aan het eind van de kollet.
Je meet de grootte van het kollet rondom de tafel.
Indien de kollet puntig is zal het in het certificaat vermeld staan als: None. Indien de kollet afgebikt is zal het ook in het certificaat vermeld staan als: None maar er zal tevens “afgebikt kollet” vermeldt worden (helderheids probleem).
Als het kollet open is, zal er over het algemeen zwart onder de loep uitzien en wordt gemeten als: Very Small, Small, medium, SL. large, Large, Very Large, Extremely Large
De metingen worden uitgevoerd door het 10x te vergroten.
HOEKGRAADE VAN DE KROON
Je dient de kroon hoekgraad te meten dmv de bovenliggende facet hoekgraad.
- 31 – 36 – normaal
- 33-35 – optimaal
TOTALE DIEPTE
Totale Diepte = Diepte ×100
Gemiddelde diameter
59% – 62.9% – voorkeur
Indien de totale diepte te hoog is, betekent dit dat ofwel de kroon te hoog is of dat de rondist te dik is, of het paviljoen is te diep of een combinatie van deze twee mogelijkheden. Als de totale diepte te oppervlakkig is, betekent dit dat ofwel de kroon te oppervlakkig is, of de rondist te dun is, of het paviljoen te oppervlakkig is, of een combinatie van deze twee mogelijkheden.
DE HOEKGRAAD VAN DE CUT (AFWERKINGSGRAAD)
Sinds 2006, is de GIA begonnen met het graderen van de afwerkingsgraad van de diamant. Deze gradering relateert aan de attractiviteit van de diamant. De GIA gradeert de proporties niet afzonderlijk. Het maaksel (de afwerkingsgraad) wordt bepaald door een combinatie van de proporties, symmetrie en het niveau van het polijsten. De gradatie van de proporties is de meest belangrijke factor in de afwerkingsgraad. Gemologische labaratoria zoals de GIA meten de proporties mbv scanning software zoals bijvoorbeeld: Sarine Technologies. Er kan een verschil zitten tussen de afwerkingsgraad en de gradering van het polijsten en symmetrie, maar de gardering van de proporties is de meest cruciale. Indien de afwerkingsgraad lager is dan de gradering van het polijsten en symmetrie, dan zal dit de afwerkingsgraad zijn, zelfs wanneer er een verschil is van meer dan een gradatie. Bijvoorbeeld:
Een steen met: excellente proporties, zeer goede polijsting en symmetrie, de afwerkingsgraad is: Excellent
Een steen met: zeer goede proporties, redelijke polijsting en zeer goede symmetrie, de afwerkingsgraad is: Goed
Een steen met: redelijke proporties, zeer goede polijsting & symmetrie, de afwerkingsgraad is: Redelijk
- Excellent
- Zeer goed
- Goed
- Redelijk
- Slecht
- De volgorde in gradatie van de diamant op het GIA certificaat:
- Vorm en afwerkingsstijl
- Karaat Gewicht
- Kleur
- Helderheidsgraad
- Slijping
- Polijsting
- Symmetrie
- Fluorescentie
- Commentaren
GIA DIAMANT DOSSIER
Het Diamant Dossier is een klein certificaat van de GIA. Je kunt dit aanvragen voor diamanten die tot 1.99 Karaat wegen, maar over het algemeen vraag je het aan voor diamanten met een gewicht tot aan 0.99 Karaat. Het belangrijkste verschil tussen de twee certificaten is dat in het Diamant Dossier er geen samenvatting staat mbt de helderheid van de inclusies. Om ervoor te zorgen dat de diamnt en het certificaat overeen komen, legt de GIA automatisch het nummer van het certificaat op de rondist vast.